Kt nagy csoportja van a takarmnyfajtknak: tmegtakarmny (vagy szlastakarmny) s abrak (vagy koncentrlt takarmny).
Szlastakarmny:
A szlastakarmnyhoz tartozik a f, a szna, a szenzs. A l trendjnek legnagyobb rszt szlastakarmnynak kell alkotnia.
F: a f a lovak termszetes tpllka. Ha egy l nem vgez intenzv munkt, akr egsz vben ell a fvn. Tavasszal s nyron a f tele van termszetes cukorral, nagyon "ers". Ha tl sokat eszik belle a l, savs patairha-gyulladst kaphat.
Szna: a szna lekaszlt, szrtott s blzott hossz f. Magyarorszgon leggyakrabban jnius kzeptl, vgtl jlius kzepig lehet kaszlni.
Szenzs: a szenzs ksztshez ugyanakkor kaszljk a fvet, mint a sznhot, de nem vrjk meg, mg teljesen kiszrad, hanem mr eltte blzzk s csomagoljk. Porallergis lovaknak j, mert pormentes. A sznnl nagyobb fehrjetartalma miatt olyan lovaknak nem szabad adni, akiknek korbban savs patairha-gyulladsuk volt.
Abrak:
Az abrakok kz fkpp a zab, a kukorica, az rpa s a gabonkbl kszlt tpok tartoznak. Sokkal tpllbb, mint a tmegtakarmny, ezrt csak kis mennyisgben lehet adni. Ha pldul a lovaknak a napi 1kg abrakra van szksge, sokkal jobb napi 4x250g adagban odaadni neki, mint egyben. Menjnk el egy takarmnyboltba, nzzk meg, mit ajnlanak.
Zab: a lovak hagyomnyos tpllke, amit egyben vagy roppantott formban adunk. Nagy az energia- s tpanyagtartalma, de sok l s pni tlzottan izgatott, akr lovagolhatatlann is vlhat tle. A legtbb pninak ezrt nem j zabot adni!
rpa: roppantott formban, hkezelve vagy pelyhestve adjuk a lnak. Nem fti fel annyira, mint a zab, de ha kicsit fel akarod hizlalni, hasznos ezzel etetni.
Kukorica: ltalban hkezelt, pelhyestett formban adjuk a lnak, ez a kukoricapehely ugyangy nz ki, mint amit mi szoktunk reggelizni. Nagy az energiatartalma, a fehrjetartalma viszont kicsi, ezrt legjobb, ha ms takarmnyokkal keverve adjuk. Segtsgvel hizlalni tudjuk a lovakat, pnikat.
Korpa: a bza magvnak kls hja. Nincs tl sok tprtke, de maccsnak be szoktk keverni: forr vizet ntenek r, majd hagyjk kihlni (magas a rosttartalma).
Bzakorpa: Kedvez lettani hats, knnyen emszthet kiegszt takarmny. Etetse ajnlott beteg vagy frissen csikzott lovaknak. Nagyobb mennyisgben enyhn hashajt hats. Nedvestve etessk gy, hogy forr vzzel lentjk, majd a vdrt lefedve hagyjuk kihlni, majd gy adjuk a lnak. Legfeljebb 3-4 hnapig szabad trolni szraz, hvs helyen.
Lenmag: magas a fehrje s zsrtartalma, segt felhizlalni a lovat, s fnyesebb teszi a szrt. Mieltt etejk, mindenkppen meg kell fzni, klnben mrgez!
Szecska: aprra szecskzott zabszalma vagy szna. Abrakhoz keverve jobb rgsra sztnzi a lovat, az abrak egy rsze helyettesthet vele. Arra is j, hogy olyan lovaknak adjuk be vele a freghajtt, akiknek amgy nem adunk rendes abrakot.
Melaszos szecska: a melaszt, ami egy feket szirup, a szecskhoz szoktk keverni, hogy megnedvestse s zletesebb tegye. Melaszos szecska elregyrtottan is kaphat manyag zskokban.
Szrtott cukorrpaszelet: sok benne a rost s a cukor, ezrt j energiaforrs. Etets eltt j nhny rra be kell ztatni, klnben a l gyomrban dagad meg, ami nagyon veszlyes!
Sajt rs, tilos ellopni!
Szandi
|