A ló ínyenc állat, ezért változatos takarmányt igényel. A lovaknak adott táplálék és az etetés módja is nagyon különbözik attól, amit mi magunk eszünk és ahogyan táplálkozunk. A lovak emésztőrendszere a miénktől lényegesen eltérő módon működik. Érdemes ezt egy kicsit jobban megismerni ahhoz, hogy megértsük, hogyan is kell takarmányozni. Például a póniknak kicsi gyomruk és hosszú bélrendszerük van. Természetes körülmények között legelnek, leharapnak egy kis füvet, megrágják, lenyelik, és továbblépnek egy-két lépést - a nap 24 órájában 20 órán keresztül. A fű rostos, tápértéke nem túl nagy, ezért nagyon sokat kell ennie belőle a lónak. Lassan és egyszerre csak keveset eszik belőle. A kis adagok folyamatosan jutnak le a gyomorba és onnan a belekbe, ahol azután baktériumok bontják le a füvet. Ezeknek a baktériumoknak a ló étrendjében bekövetkező minden változáshoz alkalmazkodniuk kell: ezért csak nagyon fokozatosan szabad változtatni az étrenden. Ha újfajta takarmányt akarunk adni a lónak, néhány napig csak kis adagokban, a korábbi takarmány mellett szoktasd hozzá. Az istállóban tartott lovakat megfosztjuk a természetes táplálkozási módjától, így a legelés mintáját kell követnünk - azaz gyakran és egyszerre csak kevés takarmányt kell adnunk, a takarmány nagy része pedig legyen szálas.
A szemestakarmányokat a héjuk magas cellulóz tartalma nehezen emészthetővé teszi, ezért le kell darálni őket. Ezáltal viszont a dara gyorsan átmegy az emésztőrendszeren így nincs ideje a tápanyagnak felszívódni. A roppantás vagy az áztatás a legjobb megoldás erre a problémára. Kb. 6-8 óra alatt megpuhul a héj annyira, hogy könnyen emészthetővé válik.
Saját írás, tilos ellopni!
Szandi |